Boyan Slat és un jove holandès nascut l’any 1994. Un dia, fent immersió a Grècia es va trobar envoltat de plàstics i va decidir que era el moment de netejar el mar. Avui ja ha recaptat més de 2’2 milions de dòlars d’empreses i particulars per impulsar un projecte simplement genial: The Ocean Clean Up.

Els oceans acumulen milions de tones de residus plàstics que no es destrueixen. Per exemple: les tortugues marines confonen les bosses de plàstic amb meduses, i quan se les mengen moren asfixiades. La desaparició de les tortugues marines suposaria un tall a la cadena alimentària de conseqüències incalculables. És evident que tot aquest plàstic s’ha de retirar. Però com?

El plàstic flota i es mou en funció de les corrents marines. Cinc corrents concentren els plàstics en unes àrees determinades, on Slat ha ideat un sistema passiu de xarxes que permetria recollir sense pràcticament esforç tot el plàstic de l’Oceà Pacífic en només 20 anys. Una xifra impressionant tenint en compte que si es mantenen els sistemes de neteja actuals aquesta feina portaria no menys de 79.000 anys.

No tothom és tan optimista sobre els resultats, però perquè no intentar-ho?

Aquí tens tots els detalls sobre The Ocean Clean Up Project.

Aquí tens la web oficial de Boyan Slat.

Aquí pots llegir un article al The Guardian sobre el projecte i les dificultats tècniques i biològiques que presenta.