L’any 2011 va ser molt important en la història de la NBA.  Dallas Mavericks va aconseguir l’únic títol de campió de la seva història, i potser no fou casualitat. Aquell any, Dallas, conjuntament amb San Antonio Spurs, Houston Rockets i Golden State Warriors, van començar a recollir dades massives dels partits i dels seus jugadors. Concretament van instal·lar un sistema de monitoratge de moviments amb sis càmeres al sostre dels seus respectius pavellons. D’aquesta manera, els analistes podien anar molt més enllà de les dades bàsiques de punts, rebots i assistències. Podien analitzar, per exemple, les distàncies entre jugadors, la velocitat de la bola a les passades, el consum d’energia individualitzat, o els moviments fets en les jugades d’estratègia.

Avui, els 30 equips de la NBA utilitzen aquest sistema i tots tenen en nòmina analistes especialitzats en creuar aquestes dades i convertir-les en valuosa informació. El cas de Golden State Warriors, possiblement sigui el més sorprenent: des de la seva adopció del big data com a estratègia no ha parat de créixer en percentatge de victòries a la lliga any rere any, passant de ser un equip perdedor al rival a batre per la resta d’equips.

Aquí pots llegir l’article sobre aquesta espectacular transformació publicat a CNET.

Aquí pots veure la tecnologia que utilitzen les franquícies NBA: SportVU.